125 g maslaca
275 g šećera
malo soli
1 kesica vanilin šećera
5 žumanaca
150 g brašna
2 kesice praška za pecivo
5 kašika mleka
3 belanceta
3 kašike soka od limuna
130 g šećera u prahu
50 g badema
500 g šljiva
500 ml soka od grožđa
1 kesica preliva za torte
4 kesice želatina
1 kesica pudinga od vanile
300 ml crnog vina
1 limun
300 ml slatke pavlake
Priprema:
Penasto umutiti maslac sa 150 g šećera i vrlo malo soli. Postepeno dodavati žumanca pethodno razmućena u mlekui na kraju dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo. Dobijeno glatko testo podeliti na dva dela. Jedan deo rasporediti po maslacem namazanom kalupu i peći u zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 minuta. Izvaditi i ohladiti.
Belanca umutiti u čvrst sneg sa šećerom u prahu i kašikom soka od limuna. Dobijenu smesu rasporediti preko drugog dela testa koje je prethodno stavljeno u maslacem namazan kalup. Posuti bademima. Peći u zagrejanoj rerni na 175 °C oko 30 minuta. Izvaditi i ohladiti. Staviti da provri sok od grožđa sa 50 g šećera, dodati polovine šljiva, kuvati 2-3 minuta. Procediti a sok u kome su se kuvale sačuvati. Pečenu koru staviti u okvir za torte, poređati kuvane šljive. Preliv za torte rastvoriti u preostalom soku od kuvanja šljiva. Preliti raspoređene šljive. Zelatin pripremiti po uputstvu na kesici. Prah pudinga rastvoriti sa 6 kašika vode.
Staviti vino da provri sa preostalim sokom, dodati narendanu koru limuna. Skinuti sa šporeta, umešati želatin. Ohladiti potopljeno do polovine posude u hladnoj vodi. Kada masa počne da se zgušnjava umešati čvrsto umućenu pavlaku. Dobijenom smesom premazati šljive. Pokriti drugom pečenom korom, sa bezeom. Staviti u frižider da odstoji najmanje 2 sata. Skinuti okvir. Tortu dekorisati po želji.
Нема коментара:
Постави коментар