Beze torta od šljiva


125 g maslaca 
275 g šećera 
malo soli 
1 kesica vanilin šećera
5 žumanaca 
150 g brašna 
2 kesice praška za pecivo 
5 kašika mleka 
3 belanceta 
3 kašike soka od limuna 
 130 g šećera u prahu 
50 g badema 
500 g šljiva 
500 ml soka od grožđa 
1 kesica preliva za torte 
4 kesice želatina 
1 kesica pudinga od vanile 
300 ml crnog vina 
1 limun 
300 ml slatke pavlake 

Priprema: 
Penasto umutiti maslac sa 150 g šećera i vrlo malo soli. Postepeno dodavati žumanca pethodno razmućena u mlekui na kraju dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo. Dobijeno glatko testo podeliti na dva dela. Jedan deo rasporediti po maslacem namazanom kalupu i peći u zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 minuta. Izvaditi i ohladiti. Belanca umutiti u čvrst sneg sa šećerom u prahu i kašikom soka od limuna. Dobijenu smesu rasporediti preko drugog dela testa koje je prethodno stavljeno u maslacem namazan kalup. Posuti bademima. Peći u zagrejanoj rerni na 175 °C oko 30 minuta. Izvaditi i ohladiti. Staviti da provri sok od grožđa sa 50 g šećera, dodati polovine šljiva, kuvati 2-3 minuta. Procediti a sok u kome su se kuvale sačuvati. Pečenu koru staviti u okvir za torte, poređati kuvane šljive. Preliv za torte rastvoriti u preostalom soku od kuvanja šljiva. Preliti raspoređene šljive. Zelatin pripremiti po uputstvu na kesici. Prah pudinga rastvoriti sa 6 kašika vode. Staviti vino da provri sa preostalim sokom, dodati narendanu koru limuna. Skinuti sa šporeta, umešati želatin. Ohladiti potopljeno do polovine posude u hladnoj vodi. Kada masa počne da se zgušnjava umešati čvrsto umućenu pavlaku. Dobijenom smesom premazati šljive. Pokriti drugom pečenom korom, sa bezeom. Staviti u frižider da odstoji najmanje 2 sata. Skinuti okvir. Tortu dekorisati po želji.

Нема коментара:

Постави коментар